Wednesday, September 17, 2008

天不會塌下來

聽說過一個笑話:射一隻青鳥要一槍、射一隻紅鳥要兩槍,如何用兩發子彈將一青一紅鳥打下來?


這老掉牙的故事想必一多數朋友也聽過「答案」:先射掉青鳥,再將嚇得發青的紅鳥一槍解決。當然笑話歸笑話,但現實中一見勢色不對便發青的卻大有人在!

無可否認今次帝國金融問題是凶了一點點,但不少朋友說得像世界末日一樣便太誇張了!練乙錚說得好,在資本主義中汰弱留強、世代更新完全是自然現象。無論雷曼還是貝爾斯登、又或尚在的金人、大魔,都不會「沒有了你便不行」,更不會後繼無人。試看杜鍾絲(Dow Jones Industrial Average)創立時的十二金剛,現今只剩下一個GE,但帝國經濟何曾因十一金剛消失而覆滅?

帝國或許在布殊大帝手上衰落,但江人代有人材出,不用自己嚇自己。想不到有什麼項目可投資?便學曹仁超教導,看不通便拿現金!

6 comments:

  1. 同意老人所言。

    如果美國真係要衰弱覆滅﹐在70年代石油危機當中早就已經玩完﹐何須等到依家﹖

    美國成功的地方在於有一整套制度以及人民自我改善的意識強烈。就算制度出現大問題﹐自我改善的能力不能否定﹗

    PS﹕多謝若缺齋老人日前賞面到蔽Blog留言

    ReplyDelete
  2. 樂觀過份樂觀,悲觀過份悲觀,此乃人性所致,亦是何以每次股票漲潮退潮都會overshoot。上年恆指見32000,有大老倌說看33000,有人更看40000。跌穿20000之日,又有人看18000,看16000甚至15000。跟紅頂白,斯如是也。

    ReplyDelete
  3. 冇睇錯係練乙錚對吧....難得可以响若老頭面前做一次認字特警,死就死啦!!

    ReplyDelete
  4. hkexpatriate兄:帝國可能會衰落,但唔係十年八載既事(除非突然改憲法學羅斯福咁再畀布殊大帝連多兩屆),好多「帝國玩完論」者是開心得太早了;

    若虛兄:你講緊的是自稱專家的財經演員? XD

    幹探兄:的確是打錯字,多謝修正。老夫聞過則喜,善意批評絕對歡迎。

    ReplyDelete
  5. 老人兄, 我估若虛兄講緊的是某「亞洲股神」:D

    ReplyDelete
  6. 投資人經常都覺得"今次會唔同"....

    2007年10月覺得恆指可以升到上50000點,PE去到40倍,因為"今次會唔同"!

    2008年9月覺得恆指會跌到去8000點,美國會解體,又係因為"今次會唔同"....

    太陽低下無新事,眾人都在市場先生的跨下團團轉而已....

    ReplyDelete