Tuesday, March 10, 2009

會計入行FAQ (七) – 入行篇 (二.補)

關於Q.6 會計是長青行業:好景時需要會計師上市、環境惡劣時需要會計師清盤?有一點補充:


A:相信不少會計同行近來都遇上一有苦說不出的經歷,常被人問到「近排做咁多清盤好好搵啦?」,對此或可作三點反問:

1. 有沒有聽說過殺雞取卵?取了卵後今日自然有得吃,但客戶執了明日又如何?

(這點倒有點諷刺,與平常一樣有關利益都是向大行一面倒:大公司清盤程序可能以年計,的而且確單靠最後一口氣也可以多支持幾年,但小公司清盤往往一口已經吃完!)

2. 不大吉利的比喻:若需開刀割盲腸時,外科大夫不在時閣下會否找位婦產科聖手充數?若閣下認為婦產科聖手不大在行,為什麼會認為所有會計師都會清盤工作(當然更大問題是需清盤客戶會否找上門來)?

3. 行內任職於會計師行者只怕不到一半,即使假設會計師行同仁都有卵吃,任職於私人機構者在公司被宰掉後又如何?

1 comment:

  1. 我以前做過CPA firm, 有一段時間做過幾個清盤.坦白講,做清盤客,條數可唔可以收得足已經係問題,而且呢d公司既數通常係一鑊泡,接呢d job做,其實係接一單蝕一單。

    ReplyDelete